Dry Needling

Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een relatief nieuwe behandelmethode voor de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.
Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Er worden wel soortgelijke naaldjes gebruikt, maar bij Dry Needling behandel je zogenaamde Triggerpoints in de spieren die kort behandeld worden. Acupunctuur wordt toegepast op energiebanen in het lichaam (meridianen).

Wat is een Triggerpoint?
Een Triggerpoint is een verkrampte plek in een spier die vaak hard aanvoelt.Deze plek is vaak drukpijnlijk, maar kan ook op een andere plek in het lichaam klachten geven.

Kenmerken van een Triggerpoint kunnen zijn:
– pijn en stijfheid direct in een spier of in de omgeving van de spier
– bewegingsbeperking in de gewrichten in de buurt van de spier
– verminderde kracht in de betreffende spier
– pijnontwijkend gedrag: u kunt anders gaan bewegen om de pijn te ontwijken
– een krampgevoel in de spieren, of het gevoel dat er een knoop zit in de spier
– hoofdpijn

Hoe voelt Dry Needling aan?
Van het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niets. Als de Triggerpoint aangeprikt wordt, dan spant de spier zich kort even aan. Dat wordt ook wel een “twitch” genoemd.
Dat kan even een kramp gevoel geven, daarna ontspant de spier en kunt u makkelijker bewegen. Tijdens de behandeling kunnen er meerdere spieren behandeld worden.
Na de behandeling kunt u een vermoeid, zwaar gevoel krijgen in het behandelde gebied. Deze reactie is meestal binnen 24 uur verdwenen.

Kosten?
De Dry Needling behandeling is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent dan vallen de kosten van de Dry Needling behandeling binnen de reguliere fysiotherapeutische zitting.