Commerciële/Medische fitness

Bij Fitness “De Sleutelbloem” kunt u trainen om fitter te worden

Wilt u fitter worden? Bij commerciële fitness kunt u trainen, ook wanneer u geen lichamelijke klachten of blessures. U traint dan individueel of in een groep onder een ter zake kundige fitness trainer.

Bij medische fitness of fysio-fitness is er meestal sprake van lichamelijke klachten of blessures. U traint dan individueel of in groepsverband en wordt daarin begeleid door een ervaren fysiotherapeut. De doelstelling hierbij is om te komen tot een betere belastbaarheid.

Wat kan uw lichaam aan? Hierbij spelen twee factoren een rol n.l. belasting en belastbaarheid.

Belasting is de hoeveelheid kracht die op uw lichaam wordt uitgeoefend. Bijvoorbeeld door uw eigen gewicht dat u moet dragen terwijl u staat, of de kracht die op uw pezen of spieren wordt uitgeoefend terwijl u sport of werkt. Belasting kan behalve fysiek ook psychisch zijn.

Belastbaarheid is wat een mens kan verdragen aan belasting. Dit zegt dus iets over de fysieke gesteldheid van ons lichaam.

Een gezonde mate van belasting is nodig om goed te kunnen functioneren. Als het lichaam te veel belast wordt, zal er een overbelasting ontstaan. Dit kan een lichamelijke klacht veroorzaken. Het gevolg kan zijn dat mensen dan in het medische circuit terechtkomen, bijvoorbeeld bij huisarts of fysiotherapeut. Deze kunnen de klachten vaak goed verhelpen. Maar het risico bestaat dat er opnieuw klachten ontstaan als de oorzaak, de te grote belasting, niet wordt weggenomen.

Het gaat er dus om een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Die balans speelt een centrale rol in onze filosofie over trainingsprincipes. De specifieke training die medische of fysio-fitness aanbiedt bevordert het herstel van een goede balans tussen belasting en belastbaarheid en zorgt ervoor dat u er blijvend sterker en fitter door wordt.

Wat is medische of fysio-fitness precies?

Bij medische of fysio-fitness worden mensen met lichamelijke klachten of blessures onder begeleiding getraind om te komen tot een beter belastbaarheidsniveau, waardoor u zich fitter zult voelen dan voorheen. U traint, in een groep, uw conditie met hometrainers, loopbanden, stepper, crosstrainer en roeiers. De spierkracht traint u met pully’s (apparaten met gewichten). Een fysiotherapeut begeleidt de groep, controleert uw houding en zorgt voor een geleidelijke opbouw van uw trainingsprogramma. Op deze manier voorkomt u dat klachten terugkomen of dat u ze krijgt. Dit geldt zowel op korte als op lange termijn.

Voor wie is medische of fysio-fitness?

 • Medische of fysio-fitness is geschikt voor mensen die hun belastbaarheid willen verbeteren omdat ze nog niet fit of sterk genoeg zijn.
 • Mensen met een chronische aandoening zoals COPD, hartklachten, diabetes, arthrose en reumatische klachten kunnen bij ons veilig sporten.
 • Mensen die nooit gesport hebben en niet goed weten wat ze moeten doen, kunnen bij ons terecht.
 • Past de sportschool niet goed bij u, en wilt u toch aan uw lichaamsconditie werken, dan kunt u uitstekend bij ons komen trainen.
 • Wanneer u niet van een teamsport houdt, maar het wel leuk vindt om in groepsverband iets aan uw gezondheid te doen, is medische of fysio-fitness een goed alternatief.
 • Ook bij overgewicht kunt u, bij ons, verantwoord komen trainen.

Kortom: medische of fysio-fitness is geschikt voor iedereen die iets over heeft voor een gezond lichaam.

Fittest

Voorafgaand aan de 1e training krijgt u eerst een persoonlijke fittest. In deze test, die 1 uur duurt, wordt op de volgende onderdelen getest:

 • lengte
 • gewicht
 • bloeddruk
 • vetpercentage
 • conditie (Astrand fietstest)
 • kracht van verschillende spiergroepen
 • lengtes van verschillende spiergroepen

Samen met een uitgebreide anamnese (het uitvragen van uw klachten) en het orthopedisch onderzoek (o.a. de bewegelijkheid van de gewrichten) hebben we dan een goede indruk gekregen van uw conditieniveau. Aan de hand van deze gegevens wordt, in samenspraak met u, uw persoonlijk trainingsschema- en oefenprogramma samengesteld.

Hoe ziet een training eruit?

Tijdens een groepstraining wordt gewerkt in kleine groepen van 8 tot maximaal 12 personen. Iedereen gaat aan de slag met zijn of haar individuele trainingsprogramma. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut in een geclimatiseerde fitness.

Tevens kunt u een oefenprogramma mee krijgen, zodat u thuis ook kunt oefenen. Om het gewenste effect te krijgen is het belangrijk om twee keer per week te trainen.

Praktische informatie

 • U hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om bij ons te kunnen trainen.
 • De locatie waar de trainingen plaatsvinden is in de fysiotherapie-praktijk beneden voor mensen die slecht mobiel zijn.
 • Boven bevindt zich de grote fitness; er zijn aparte kleedkamers en douches voor dames en heren aanwezig.
 • Er is een AED (defibrillator) aanwezig om in het geval van een hartstilstand adequaat in te kunnen grijpen.
 • U wordt geadviseerd om sportkleding en schoenen met lichte zolen aan te doen.
 • U kunt zowel overdag als ’s avonds trainen.

main-3 fitter worden gewicht