Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen.

Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd.
Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Voorbeelden:

  • hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen

Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak.

Werkwijze manuele therapie

Onderzoek

In het eerste gesprek zal uw manueel-therapeut vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoe lang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.
Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht.
Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan de therapeut een diagnose stellen. Samen met de patiënt zal de manueel-therapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt geadviseerd wordt contact op te nemen met de huisarts.

Behandeling

De behandeling die volgt, heeft tot doel de functie van de gewrichten te verbeteren in het dagelijks leven.
De manueel-therapeut probeert een verminderde beweeglijkheid te herstellen of het teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.
Tijdens de behandeling maakt de manueel-therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten.
Soms vult de manueel-therapeut deze behandeling aan met manipulaties (het zogenoemde ‘kraken’). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid optreden.
De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.